Heilige Huisjes

Heilig Hoefje!Ik schrijf niet in overvloed, maar als ik schrijf, is het wel (een) ervaring in het echte leven die als basis dient. Helaas voor sommigen is dit op tenen trappen en voor anderen het onaanvaardbaar aanvallen van heilige huisjes.

Ik schrijf altijd zo anoniem mogelijk – tenzij niet mogelijk en er geen bezwaren zijn – maar direct betrokkenen kunnen zich wel eens in de tekst identificeren. Af en toe levert dit problemen op. Het probleem wordt verergerd doordat deze mensen vaker de tekst niet goed lezen en dan uit zijn verband halen.

Mijn laatste schrijven was ook over heilig huisjes – en inderdaad viel zwaar bij een klein aantal mensen.
Ik heb niets tegen dierenartsen maar het is en blijft feit dat de dierenartsen opleidingen de wereld om te kort schieten als het om paarden gaat. En voor eenvoudige reden – het paard is al 80 jaar niet meer belangrijk in de praktijk. Vee heeft een veel prominenter positie ingenomen en kleindierpraktijken zijn lucratief geworden doordat we veel meer waarde aan onze katten, honden, cavia’s e.d. hechten dan een halve eeuw geleden.

Met hoefsmeden heb ik minder geduld. Dit is een middeleeuwse praktijk die al lang wettelijk verboden had moeten zijn. Er is geen enkel reden om te beslaan die in de dagelijkse praktijk voorkomt; 50.000.000+ jaren ontwikkeling kan het niet verkeerd hebben… Maar smeden blijven hun praktijk voeren en in (te) veel gevallen weigeren om zich in de werkelijkheid te verdiepen.

Mijn meest recente schrijven gaat over een dierenarts die voor een paard met zogeheten ‘te kort bekapte’  hoeven stalrust en sodabaden voorgeschreven heeft. Dit is volkomen onzin juist omdat hier afharden en groei noodzakelijk is – beide worden afgeremd door gebrek aan beweging en de sodabaden zorgen alleen voor verzachting van de zool, juist dat deel dat we echt dikker en harder willen krijgen. Pas toen het paard last van zijn spieren kreeg, heeft de dierenarts zijn advies bijgesteld naar veel bewegen. Maar hoe zou het paard kunnen bewegen als hij zijn hoeven moest besparen…?

De kern van het verhaal was: neem zelf verantwoordelijkheid; geloof niet heilig in dierenarts, hoefsmid of zelfs natuurbewuste bekapper. Stel vragen – aan jezelf én aan de specialist want vooral de dierenarts is geen specialist; hij is te vergelijken met de huisarts – breed spectrum maar geen verdieping.

Leave a Reply